Co si Češi vybírají k snídani

31. srpna 2008 v 13:16 | http://zdrava-vyziva.abecedazdravi.cz/ |  Příběhy a články
Snídaně by měla podle odborníků tvořit přibližně čtvrtinu denního energetického příjmu, a dodat tak ráno tělu potřebnou energii. Pokud někdo nesnídá, má zpravidla v poledne či k večeru velký hlad a jí zbytečně velké porce jídla - "přecpává se". Nesnídat je také jednou z cest, jak nabírat přebytečné kilogramy.
Ojedinělý celorepublikový průzkum o tom, jak snídají Češi, provedl tým odborníků při osvětové a edukační akci Flora pro.activ bus 2005 v loňském roce v 17 městech České republiky. Dotazovaným byly také měřeny hladiny cholesterolu v krvi. S jeho vysokými průměrnými hodnotami se Češi stále řadí v porovnání s ostatními obyvateli Evropy mezi ty nejhorší.
Více než tři čtvrtiny lidí obvykle snídají, ukázaly výsledky průzkumu, který zaštiťovala Společnost všeobecného lékařství České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně. Nepravidelně snídá 12 procent a celých sedm procent lidí nesnídá vůbec. Doma snídá 81 procent dotázaných.

Vede namazaný chléb a čaj
Nejčastěji si lidé k snídani dají chléb namazaný rostlinným tukem, tvrdý sýr a čaj. Bílé a celozrnné pečivo snídá přibližně 15 procent lidí a sladké pečivo méně než 10 procent. Rostlinnému tuku dávají lidé dvakrát častěji přednost před klasickým máslem.
Tvrdý sýr se také často nahrazuje sýrem taveným, medem, marmeládou, salámem či šunkou. Jogurty má pravidelně k snídani 15 procent lidí, müsli nebo cornflakes zhruba devět procent lidí. Vejce a paštiky Češi po ránu často nejedí.
Bohužel podobné je to se zeleninou a ovocem. Ta se objevuje na ranním stole jen v 10 procentech případů, respektive v sedmi procentech. Téměř polovina lidí pije k snídani čaj, třetina pije kávu. Snídaně o víkendu se podle průzkumu překvapivě od těch v týdnu příliš neliší.
Jaké dělají Češi při výběru jídla nejčastější chyby? "Stále jedí příliš živočišných tuků, dávají přednost bílému pečivu před celozrnným, často chybí ovoce a zelenina a také jiné pití, než je káva a čaj," říká nutriční terapeutka Věra Králová, vedoucí projektu.
Ideální snídaně
Jak by tedy měla vypadat ideální snídaně, která by navíc pomohla 65 procentům Čechů snížit hladiny cholesterolu v krvi? Podle Věry Králové je určitě vhodné celozrnné pečivo namazané rostlinným tukem, obložené nízkotučným sýrem, doplněné rajčetem a ovocným džusem nebo müsli s nízkotučným jogurtem nebo mlékem a ovocem. Tavené sýry nejsou tak zdravou volbou, jak se mnozí lidé domnívají. Často totiž obsahují větší množství tuků, soli a fosforu.
"Pro výrazné snížení hladiny cholesterolu je dobré jíst výrobky obohacené rostlinnými steroly, tedy rostlinný tuk, mléko, jogurty a jogurtové minidrinky," dodává Věra Králová. Uzeniny jako párky a salámy lze skutečně ze stravy vyloučit - obsahují živočišné tuky, většinou velké množství soli a přídatné látky.
Nejpravidelněji snídají důchodci, téměř 90 procent každý den. Naopak studenti jedí po ránu velmi nepravidelně. Na druhou stranu ale studenti převyšují ostatní skupiny v pití mléka, jogurtových nápojů a ovoce. Pravidelně, doma a v klidu snídají podle průzkumu lidé pracující v kanceláři (manažeři, asistentky). Naopak učitelky, prodavačky, policisté a dělníci častěji než ostatní snídají v práci.
Výzkum také odhalil rozdíly mezi tím, co si lidé z různých koutů České republiky obvykle ke snídani vybírají. Například jogurty jedí nejvíce v porovnání s ostatními lidé v Praze, nejméně naopak v Plzeňském kraji. Ovoce nejčastěji naleznete na stolech Jihomoravanů, nejméně u obyvatel Moravskoslezského regionu. Pardubičtí převyšují ostatní ve spotřebě másla, pravým opakem jsou lidé z Karlovarského kraje.

Proč snídat?
Strava, kterou sníte během první poloviny dne, by měla tvořit zhruba 60 procent celkového denního příjmu energie. Samotná snídaně by měla tělu dodat 20 až 25 procent denní energie. Snídaně dokáže "zařídit" potřebnou energii na práci. Pokud se ráno člověk nenají, dopoledne hladoví, snadno sklouzne k tomu, že se při obědě doslova nacpe. Než mu centrum sytosti v mozku stačí dát signál, že už je tělo najedené a že má dost, je již pozdě. Člověk již má v tu chvíli v sobě nadbytečnou dávku jídla. Nastává nerovnováha mezi přijatou a vydanou energií. Tělo pak často takto přijatou energii celou nevyužije a uloží si ji. Pokud někdo takovým způsobem jí delší dobu, tělo si hladovění zapamatuje a energii z každého dalšího jídla jen co nejvíc ukládá a ukládá.
Cholesterol - nejlépe je na tom Jižní Morava
Průzkum ukázal, že pouhých 34 procent lidí mělo hladinu cholesterolu v normě, to znamená do 5 mmol/l. Dalších 50 procent mělo hladinu zvýšenou mezi 5 mmol/l a 6,5 mmol/l a zhruba 16 procentům dotázaných byla naměřena hladina vyšší než 6,5 mmol/l. Průměrná hladina cholesterolu je podle průzkumu 5,48 mmol/l. Nejlépe jsou na tom obyvatelé Jižní Moravy, průměrná hladina cholesterolu v Brně, Břeclavi a Kroměříži byla v normě - do 5 mmol/l. Mírně zvýšenou hladinu cholesterolu do 5,5 mmol/l měli lidé z Prahy a Středočeského, Zlínského, Olomouckého a Karlovarského kraje. Hladina nad 5,5 mmol/l byla naměřena v Jihočeském, Plzeňském, Libereckém, Ústeckém kraji a na Vysočině. Úplně nejvyšší hladinu cholesterolu měli lidé v Opavě a Pardubicích.

Příklady snídaní a jejich hodnocení:


Černá káva
Nedodá tělu živiny ani energii. Odvodňuje organismus, způsobuje zvýšenou tvorbu trávicích šťáv, což může mít za následek podráždění žaludku a jiné potíže s trávením.
Rohlík, máslo, tavený sýr (salám), černý čaj
Bílé pečivo, to jsou jen "prázdné kalorie", lepší je celozrnný rohlík, který dodá tělu vitamíny, minerální látky, vlákninu. Máslo a salám jsou zdrojem cholesterolu, tavené sýry mají mnoho tavicích solí, které zvýší podíl fosforu ve stravě. Vhodnější je rostlinný tuk, plátkový sýr. Silný černý čaj se nepočítá do celkového příjmu tekutin, protože odvodňuje. Doplňte ho stolní vodou či zředěným stoprocentním džusem či pijte jen zelený čaj. Nezapomeňte na kus ovoce či zeleniny.

Slazené müsli se smetanovým jogurtem
Slazené müsli obsahují množství jednoduchých cukrů a smetanový jogurt je zdrojem cholesterolu a tuku. Pro bobtnání vlákniny je nutná tekutina. Pokud chybí nebo jí není dostatek, můžete si přivodit zácpu. Vhodnější jsou domácí müsli s jogurtem či nízkotučným mlékem. Lze je připravit z ovesných vloček, ovoce a oříšků. Vločky se opraží na sucho.

Pomeranč a jablko
Taková snídaně je bohatá na vlákninu, ale postrádá ostatní důležité živiny, správnou energetickou hodnotu i tekutiny. Ovoce pouze povzbudí trávicí ústrojí k produkci trávicích šťáv. Pokud byste takto snídali delší dobu, přivodíte si trávicí potíže. Vhodnější variantou je celozrnný toust s tvarohovou pomazánkou a ovocem a ředěný stoprocentní pomerančový džus.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Anketa

Líbí se ti můj blog?

ano
ne
nevím

Komentáře

1 Emm Emm | Web | 31. srpna 2008 v 18:15 | Reagovat

To je zajímavý článek, jsem ráda, že patřím do té části, která snída tak, jak má :)

2 Aneta Aneta | Web | 31. srpna 2008 v 20:53 | Reagovat

tak koukám, že začnu snídat, abych neměla pak hlad večer a nepřejídala se :) díky za článek :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama