Květen 2008





Sobota na houby už od rána

31. května 2008 v 7:47 | Hayden
Ahojky...
tak je sobota ráno a jjá už jsem naštvaná!!!... ráno vstanu.. zvážím se.. čekala jsem že jsem určo nic nezhubla.. ale já jsem ještě přibrala.. sice ne moc.. ale prostě mě to štve.. zase tak moc jsem nejedla...
No a pak si jdu vydělat maso na oběd z mrazničky.. vzala jsem celý balení.. nic jinýho jsem neviděla.. řkala jsem si že si vezmu trochu a zbytek si naporcuju na příště... No a za chvílu dolítne matka.. a seřve mě, co vytahuju celý balení.. prostě úplně nepříčetná.. fakt miluju když vstane s blbou náladou a vybije si to na mě.. a to stejný mi dělává otec.. ale samozřejmě to se nic nesmí říct že... protože jsou to rodiče..... je to fakt na nic..
Ještě že oba vypadnou teď na celej denaspoň bude klidek.
Tak se mějte.. Pa.


Pohyb pro »necvičící« - s čím začít?

28. května 2008 v 16:22 | Eliška Večerková | http://wanda.centrum.cz/ |  Tips
Léta toužíte po tom, abyste vypadala štíhle, neměla velký zadek a silná stehna. Konečně jste se rozhoupala a řekla si, že začnete cvičit. Sport vám ale do teď nic neříkal a vy tápete, jaká pohybová aktivita je pro vás ideální. Nelamte si hlavu, poradíme vám!
Jestli se sportem teprve začínáte, pravidlo číslo jedna hned na úvod zní: nepřepínat se! Co na tom, že ostatní ženy kolem makají jako zběsilé. Věřte, že necvičí poprvé a navíc už za sebou mají nějakou »pohybovou průpravu«. Pokud máte obavy z toho, že byste například na hodinách aerobiku vypadala směšně, začněte se cvičením doma. Musíte se však do tréninku dokopat! Málokdo to ale ve finále dokáže.
http://www.ultrapc.cz/WP/Sport/sport39.JPG


Pravidla při dietě: dodržujete je?

25. května 2008 v 15:47 | Jana Brožová | http://wanda.centrum.cz/ |  Tips
Hubneme a daří se nám shazovat nadbytečná kila. Radujeme se a těšíme se na konečný výsledek, se kterým budeme spokojeni. Je to však »běh na dlouhou trať« a neměli bychom zapomínat na to, že při dietě můžeme své tělo také šidit.
Pozor na diety!
I když to hned nepocítíme, mohou našemu tělu začít chybět některé složky potravy, které jsme před dietou běžně ve stravě přijímali. Nemusíme jejich nedostatek pocítit hned, ale klidně až po delší době. Co by tedy nemělo v jídelníčku a potravě během těhotenství zaručeně chybět?
Máte dostatek bílkovin?
Potrava by v každém případě měla obsahovat dostatek proteinů (čili bílkovin), zvláště, vykonáváte-li namáhavou práci či jste kvůli zvýšeném efektu hubnutí zařadili do svého programu také náročné fyzické cvičení. Při jejich nedostatku může docházet k ochabování svalstva, otokům, chudokrevnosti a také k oslabení imunity.
Ani bez cukrů to nejde!
Karbohydráty (čili sacharidy) tělo zkrátka potřebuje, aby mohlo fungovat. Ovšem jde o to, po jakých sacharidech sáhnete. Rozhodně by to neměly být ty v sušenkách, bílém pečivu apod. Vhodným zdrojem tak jsou například tmavé pečivo, obiloviny, těstoviny, brambory, luštěniny, ovoce či zelenina.
Zázračné mastné kyseliny
Ani bez tuků se tělo neobejde. Mělo by je však přijímat v podobě tzv. nenasycených mastných kyselin. Jejich dobrým zdrojem mohou být kupříkladu mořské ryby, některá zelenina či semena.
Pijte, pijte, pijte!
Aby tělo mohlo správně fungovat, potřebuje také dostatek tekutin. Dodržování pitného režimu (alespoň dva až tři litry tekutin denně, stop ale kávě či alkoholu - samozřejmě že jeden šálek nebo sklenička neuškodí, ale přehánět by se to nemělo) je nutné, jinak nemůže správně probíhat látková výměna a čištění organismu. Nezapomeňte také na dostatečný příjem vitaminů a minerálů. Jejich nejpřirozenějším zdrojem jsou čerstvé ovoce a zelenina.

Mýty a pravdy o pití vody – poučte se!

25. května 2008 v 15:40 | Leona Olšerová | http://wanda.centrum.cz/ |  Tips
Věříte skoro zázračným vlastnostem vody? No, jen abyste si neuškodili… Pomůžeme vám oddělit ověřená fakta od mýtů. Hra na pravdu začíná!
Pomůže mi pití vody zhubnout?
Je to pravda i není. Voda prostě neurychlí spalování kalorií, ale je velkým pomocníkem při dodržování diety. Když před jídlem vypijete dvě sklenice vody, stoprocentně ho sníte méně. Voda vám naplní žaludek a díky tomu se budete cítit rychleji nasyceni.
Nafukuje voda?
To není pravda. Musíme rozlišit pocit plnosti a otoky. Pocit plnosti za chvíli zmizí, ale otoky mohou být způsobeny hromaděním vody ve tkáních a jejím zadržováním v těle. Nejvíce se projevují okolo kotníků a na dolních končetinách. Tady zní rada: omezit solení! Dávejte také pozor na sůl skrytou v některých minerálkách, orientujte se podle množství obsaženého sodíku (minerálky je navíc dobré střídat).
Jsou minerálky ideální k pití?
Jsou i nejsou. Minerální vodu je vhodné pít jen občas, v žádném případě však nesmí sloužit jako jediný zdroj vody. Velké množství rozpuštěných minerálních látek a stopových prvků, které minerálky obsahují, se můžou při časté konzumaci usazovat v organismu. Nejvíce vhodná je běžná stolní voda, lépe neperlivá, dále také zelený nebo ovocný čaj.
Minerální vody pijte jen občas, nejvhodnější jsou ty, co obsahují více hořčíku. Potraviny bohaté na hořčík působí proti stresu, bývají však vysoce kalorické. Voda obsahující magnesium může být zajímavou náhražkou. Jestli ale držíte dietu, ve které je dostatečné množství luštěnin, rýže a celozrnného pečiva, určitě dostanete do těla doporučenou denní dávku hořčíku už z této potravy. Vysoké dávky hořčíku mohou mít projímavý účinek.
Je lepší pít při dietě mezi jídly?
Více méně je to pravda, ale… Samozřejmě, že důležité je pít v průběhu celého dne. Když budete pít dostatečné množství vody mezi jídly, zaplní vám to žaludek. Pomůže vám to vyvarovat se mlsání, po kterém se nejvíce tloustne. Pití se vyhněte jen v době trávení - ke konci jídla a bezprostředně po jídle. Teď to ale - kdybyste se prolévala příliš velkým množstvím tekutin, mohlo by to urychlit vyprazdňování žaludku. Dostavil by se dříve hlad a možná i trávicí potíže.
Musím pít, i když nemám žízeň?
Jednoznačně ano! Jeden litr tekutiny denně nestačí, obzvláště při dietě. Aby se tělo zbavilo všech odpadních látek, které produkuje, je potřeba vypít okolo dvou litrů vody denně. Když se pije méně, buňky trpí dehydratací a hůře fungují. Na vás se to projeví horší kondicí a menší chutí ke cvičení.

Snídaně: zkuste ji brát vážně!

24. května 2008 v 20:59 | Simona Maxová || http://wanda.centrum.cz/ |  Tips
Snídaně je pro vás zbytečným příjmem energie navíc? Ale kdepak… Vydatná snídaně, která vás zasytí, může zabránit prohřeškům proti dietnímu jídelníčku...
Naučte se snídat, co máte rádi
V žádném případě nevynechávejte snídani. Vaším logickým argumentem může být, že si nechcete přidávat k energetickému příjmu ještě další kalorie v podobě snídaně, když ji stejně nestíháte. V hubnutí vám paradoxně ale prokáže tu nejlepší službu právě vydatná snídaně. Zabráníte tím nástupu hladu a vyvarujete se tak rizikům přejídání se v rámci dalších jídel během dne.
Bílkoviny a sacharidy
Snídaně by měla pokrývat asi 20 % denní dávky energie a důležité je, aby měla správné složení živin. V první řadě je vhodné přemýšlet o tom, kterou potravinu s vysokým obsahem bílkovin si vybrat, protože bílkoviny vás hned po ránu výborně zasytí. Ideální je například sýr typu cottage, sýry typu eidam, odlehčené verze sýru lučina. Občas můžete přidat vejce, raději však konzumujte bílky než žloutky.
Sýr, šunka, vejce nebo tofu?
Jako bílkovinu nemusíte volit na snídani pochopitelně jen sýr. Pro milovnice masa je vhodná drůbeží šunka či uzený tuňák, vegetariánky pak volí například tofu. K bílkovině je ovšem potřeba vždy přidat pečivo, nejlépe celozrnné z žitné mouky. V ideálním případě pak kousek zeleniny. Možné jsou i jiné varianty snídaní jako je kaše z ovesných vloček či müsli s jogurtem. Převažovat by měly ale snídaně s pečivem, ty vás nejlépe zasytí.
Na snídani můžete občas i sladké
Co tedy na snídani? Kalorie, které přijmete v první polovině dne, také snadněji spálíte, takže na snídani si můžete dovolit i sladké sušenky či sladké pečivo, kterému se jindy vyhýbáte. Měla byste ale vědět, že vás sladká snídaně zdaleka tak nezasytí a brzy budete mít opět na něco chuť. Nejvhodnější je ovšem pečivo a sýr, například tři plátky eidamu a jeden tmavý rohlík. Celozrnný rohlík je důležitým zdrojem nerozpustné vlákniny, takže vás zasytí déle než bílé pečivo. Sýr potom sníží glykemickou hodnotu jídla, to napomůže pocitu sytosti.
Nemusíte chystat opulentní hostiny
Bílé pečivo je vhodné již méně, pokud ale jiné nekupujete, klasický chléb je vždy lepší volbou něž obyčejný rohlík z bílé mouky. Kromě sacharidů by neměly chybět bílkoviny - nemusí jít ale vždy jen o sýr. Pokud nejste zvyklá královsky hodovat již ráno, vypijte alespoň sklenici polotučného mléka. Velmi dobrou alternativou pak může být bílý jogurt. Jogurty zcela bez tuku mají sice nižší energetickou hodnotu, ale pro zdraví jsou důležité i probiotické organismy. Ty se vyskytují v jogurtech typu Activia, Hollandia či Revital.
I vejce - ale jen občas
I v redukčním jídelníčku se může na snídani objevit vejce. Není sice vhodné snídat je každé ráno, ale je dobré mít denně nějakou malou obměnu. Ačkoliv obsahují vejce cholesterol, výborně zasytí, takže vás nebude trápit brzy hlad a bez problému vydržíte do svačiny. Pokud si přichystáte na snídani vejce, je pak vhodné doplnit je již jen menším kouskem pečiva, například polovinou rohlíku či jedním větším krajícem chleba.



Vařte bez tuku – zůstanete »šlank«!

24. května 2008 v 9:27 | Leona Olšerová || http://wanda.centrum.cz/
V rubrice Diety vám tentokrát poradíme, jak zachovat skvělou chuť jídla i s minimem tuků. A navíc dáme doporučení na to správné kuchyňské náčiní, bez kterého se při tomto vaření neobejdete.
Odtučňujte!
  • Pokud pokrm smažíte, »vhoďte« potraviny do velmi horkého oleje, aby se ihned začaly smažit. Nechte je okapat a potom je položte na ubrousek, aby se odsál přebytečný tuk.
  • Uzeného lososa před podáváním zabalte do savého papíru, budete koukat, kolik oleje z něj odstraníte.
  • Pokud si dopřejete domácí dort, vždy dortovou formu vyložte voskovaným papírem. Dort zůstane méně mastný.
  • Smažené hranolky se stanou »dietnějšími«, když je dáte na pět minut do mikrovlnné trouby a teprve potom usmažíte. Nasají tak méně tuku.
  • Jestli připravujete kuře, nechte je před pečením vařit ve vodě těsně pod bodem varu. Zachová si tak svoji šťavnatost, ale zbaví se tuku. Půjde z něj také lépe odstranit kůže.
  • Dejte přednost masoxům bez tuku. Z vývaru se dá odstranit tuk jednoduše: v lednici tuk ztuhne a vy ho odeberete lžící.
  • Při přípravě omáček nebo dezertů nahraďte tučnou smetanu odtučněným krémem z tvarohu nebo jogurtu.
  • Místo polotučného mléka používejte na vaření mléko odtučněné. Rozdíl v chuti je minimální.
Správné nářadíčko
Vařte, smažte a pečte v nádobách s antiadhézním povrchem a silným ocelovým dnem. Potraviny se i bez oleje nepřichytí. Jestli přece jen chcete olej použít, namočte do oleje štětec, a pak jím vytřete pánev. Díky tomuto fíglu vystačíte s nepatrným množstvím oleje. Používejte gril, dodá masu i rybám příjemnou chuť, a to zcela bez přidaného tuku. Kupte si fólii No- stick! Můžete na ní péct i smažit bez jediné kapky tuku. Bude vás stát asi tři sta korun a dá se použít samozřejmě opakovaně. Vařte v páře, je to ideální pro přípravu většího množství potravin - obilniny, zelenina, ovoce, ryby. Oprašte sifonovou láhev na šlehačku. Díky ní získá i nízkotučný tvaroh hladkou a nadýchanou konzistenci. Vařte v mikrovlnné troubě. Dá se v ní vařit bez tuku! Ochucený pokrm položte na talíř a přikryjte potravinářskou fólií. Jídlo se uvaří ve vlastní šťávě a zachová si aroma.


Victoria secret plavky

18. května 2008 v 16:03 | Hayden |  Inspirace

Thin girlzz 1

18. května 2008 v 15:18 | Hayden |  Inspirace